Er du lei av endeløse strategimøter og handlingsplaner som aldri ser dagens lys? Du er ikke alene. I dagens raske temposkift i markedet er tradisjonelle prosesser rett og slett for trege.
Tradisjonell strategiutvikling tar laaaang tiiiiiiiddd!
Du som bedriftsleder kjenner deg kanskje igjen i dette:
- Strategiprosesser strekker seg ofte over måneder.
- Strategiarbeidet blir ikke prioritert og blir av lav kvalitet når neste styremøte nærmer seg.
- Handlingsplaner blir utdatert før de implementeres.
- Kostbare konsulentrapporter ender i skuffen.
- Teamet ditt går fra å være inspirert og på "hugget" til å miste momentum når planleggingsfasen tar for lang tid.
Dette koster ikke bare tid og penger – det koster også markedsandeler og konkurransefortrinn.
Sprint-metoden er en bedre tilnærming
Google utviklet sprint-metodikken for å løse problemet med tungrodde beslutningsprosesser og gjøre testing av idéer og konsepter kjapt og kostnadseffektivt. Sprint-metodikken ble utviklet først og fremst for oppstartsbedrifter som hadde liten tid og penger til å få validert en tjeneste eller et produkt. I dag bruker produkt- og vekst-team i større mer og mer etablerte selskap som blant annet Facebook, Airbnb, IKEA og Schibsted denne arbeidsmetoden, for å gjøre testing kjappere. Metodikken følger disse 6 fasene:
- Forstå - I denne første fasen handler det å etablere en felles kunnskapsbase på tvers av alle deltakerne i sprint-teamet. Dette inkluderer oppdragsgiver og oss som leverandør. Her går vi som regel inn i data, statistikk og annen informasjon som forklarer hvordan nåtiden ser ut for deg som er klient.
- Definering - I definisjonsfasen går vi sammen med klientens nøkkelpersoner og tar med alt kunnskap fra første fase for å etablere et felles fokus for prosjektet. Dette gjøres ved å definere spesifikk kontekst, forventinger og ønskede resultater av potensielle løsninger. Definisjonsfasen avsluttes med å velge et spesifikt fokus for sprintet, samt mål, suksesskriterier og hvilke tilbakemeldinger vi ønsker oss fra evt testpersoner.
- Skissering - I skisseringsfasen genererer og deler workshop-teamet (oss og nøkkelpersonene fra klienten) et bredt spekter av ideer som enkeltpersoner. Hver deltaker vil starte med å lete etter inspirasjon i alternative bransjer og sektorer, som kan løse problemet eller oppnå mål som er etablert i definisjonsfasen. Hver deltaker genererer individuelle ideer som vurderes av resten av teamet. Nøkkelpersonene hos klienten vil til slutt begrense ideer som gruppe til én enkel, velartikulert løsningsskisse per person.
- Beslutning - I beslutningsfasen sluttfører teamet retningen eller konseptet som skal prototypes og testes. Hver deltaker vil dele sin løsningsskisse, og teamet vil finne konsensus om én eller flere idéer gjennom en bestemt beslutningsøvelse.
- Prototypeutvikling - I prototypefasen vil vi jobbe sammen for å lage en eller flere prototyper eller eksperimenter som skal implementeres. Det er her mange beslutninger tas rundt hva prototypen eller eksperimentet er og hva det inneholder. Dette kan for eksempel være en annonsekampanje, landingsside eller et nyhetsbrev.
- Validering - I valideringsfasen vil vi som leverandør implementere eksperimentene, slik at de blir testet for et publikum. I denne fasen samler vi inn tilbakemeldinger fra publikum og fører statistikk. Sprinten avsluttes med ett eller flere validerte eksperimenter eller konsept. Får vi negative resultater, så vet vi da hva som må forbedres. Uansett, så har vi gjort fremskritt og fått svar på viktige spørsmål!
Det er ikke nødvendig å følge alle 6 fasene. Vi tilpasser metoden til problemet vi ønsker å løse. Sprint-metoden kan brukes til å definere merkevareposisjon, lage markedskampanjer, teste og validere et produkt, tjeneste eller nye funksjoner i en app på et publikum, før det investeres mer penger og tid i det.
Men Sprint-metoden handler ikke bare om effektivitet og hurtighet. Det er også en fantastisk måte å gå bort fra de gamle standardene og skjeve dynamikken i møter og vanlig kontorarbeid. Med Sprint-metoden erstatter vi langtdrøyende møter med en smartere, mer respektfull og mer effektiv måte å løse problemer på som får frem de beste bidragene fra alle i teamet og hjelper deg å bruke tiden din på arbeid som virkelig tar deg fra A til B.
Sprint-metoden er bygd på Design Thinking og prinsipper er enkelt: Komprimere måneder med arbeid og lange beslutningsprosesser til noen timer intens arbeid og resultater på uker- fremfor måneder.
Hvorfor vi bruker Sprint-metodikken
Her er noen hovedpunkter og prinsipper som legger til grunn vårt valg av å bruke Sprint-metodikken.
- Fart slår perfeksjon - Dette innebærer.
- Rask implementering med kontinuerlig forbedring.
- Heller 80% riktig nå enn 100% riktig om 6 måneder.
- Umiddelbare resultater som kan bygges videre på.
- Beslutninger tatt på stedet.
- Felles fokusert innsats
- Dedikert tid uten forstyrrelser.
- Alle blir både hørt og jobber mot samme mål.
- Klare leveranser og deadlines.
- Validering gjennom handling
- Teste ideer i praksis fremfor endeløse diskusjoner.
- Læring av faktiske resultater.
- Justering av kampanjer og tiltak basert på data, og ikke antakelser.
Resultater som teller og smeller!
Våre klienter ser typisk:
- At vi går fra idé til første test innen én uke
- 3x høyere implementeringsrate på strategiske initiativ.
- Målbare resultater innen 30 dager.
Slik kommer du i gang
- Samle nøkkelpersonell (maks 6 personer)
- Sett av én dag til workshop.
- Forbered nøkkeltall og data.
- Start med et konkret problemområde
- Fokuser på rask testing og læring.
Fra ord til handling
Sprint-metodikken handler ikke om perfeksjonisme – den handler om progresjon og fremgang. Ved å komprimere strategi- og beslutningsprosessen og fokusere på handling, skaper vi resultater der andre fortsatt planlegger.
Enten det gjelder merkevarebygging eller digital vekst, handler sprint-metoden om å komme raskt fra idé til handling. Vi tror på å teste og lære fremfor å planlegge i det uendelige. "Det gir deg resultater du kan bygge videre på, ikke bare PowerPoints som samler støv."
Klar for å prøve sprint-metodikken i din bedrift?