I en stadig mer digital verden, hvordan kan tradisjonelle hoteller og overnattingssteder skille seg ut og tiltrekke gjester i en sterkt konkurranseutsatt reiselivsbransje?
For Røisheim Hotell i Jotunheimen ble svaret en målrettet og sesongbasert digital markedsføringsstrategi som gav en formidabel avkastning. Denne case-studien viser hvordan kombinasjonen av Google Ads og Facebook-markedsføring økte hotellbookinger med over 400 %.
Skjult i hjertet av Jotunheimen ligger Røisheim Hotell, et tradisjonelt gårdshotell med historie tilbake til 1700-tallet. Røisheim Hotell er en del av gruppen De Historiske. Som mange historiske hoteller og overnattingssteder i reiselivsnæringen stod Røisheim overfor en moderne utfordring: Hvordan maksimere belegg i en kort sesong, samtidig som hotellets autentiske sjarm og historiske verdier bevares?
I 2021 kom oppdragsgiver Fehuset Reklame til oss med Røisheim som en case der vi sammen var enige om at digital markedsføring for et sesongbasert historisk hotell krever en balanse mellom tradisjon og innovasjon. Utfordringen var å nå riktig målgruppe til riktig tid, samtidig som man formidlet den unike atmosfæren som gjestene kunne forvente.
En av nøklene til suksess var erkjennelsen av at Røisheims to hovedsesonger tiltrakk forskjellige gjesteprofiler med grunnleggende ulike bookingmønstre:
Vi identifiserte at disse målgruppene ikke bare hadde ulike interesser, men også fundamentalt forskjellige planleggings- og bookingmønstre. Skiturister er mer spontane og booker ofte med kortere horisont, mens kulturturistene planlegger lengre fram i tid og søker mer detaljert informasjon før de bestiller.
Med en begrenset åpningstid fra April til September, var presis timing av markedsføringsinnsatsen avgjørende. Den skreddersydde hotellmarkedsføringsstrategien vi og Fehuset Reklame utarbeidet fokuserte på:
Den strategiske markedsføringen resulterte i en rekke imponerende nøkkeltall for hotellbookinger i løpet av tre måneder:
ROAS står for "Return on Ad Spend" og måler direkte hvor mye inntekt en bedrift genererer for hver krone som brukes på betalt annonsering. I motsetning til ROI, som inkluderer alle kostnader, fokuserer ROAS spesifikt på annonseutgiftene i en digital markedsføringskampanje.
En ROI på 723 % betyr at for hver krone investert i markedsføringsinnsatsen (inkludert både annonser og annonseadministrasjon), fikk hotellet 8,23 kroner tilbake (opprinnelig krone + 7,23 kroner i avkastning).
Det mest fascinerende var hvordan trafikkmønsteret endret seg gjennom perioden. I mai så vi en betydelig økning i desktopbrukere (50,1 %) sammenlignet med tidligere måneder, noe som indikerte en målgruppe som tar mer gjennomtenkte kjøpsbeslutninger - akkurat som vi forventet for kulturturistene. Dette kan også ha sammenheng med at nordmenn var mer på leting etter alternativer til innlandsferie under koronapandemien.
Erfaringene fra Røisheim-prosjektet gir flere verdifulle lærdommer vi tar med oss når vi skal hjelpe sesongbaserte hoteller, fjellstuer, og overnattingssteder innen turist- og reiselivsbransjen:
Ulike hotellgjester og målgrupper innen reiseliv har forskjellige planleggingshorisonter og søkemønstre. For Røisheim var skigjestene mer spontane med kortere planleggingshorisont og søkte etter umiddelbar tilgjengelighet, mens kulturturistene ofte startet planleggingen av hotelloppholdet måneder i forveien og brukte mer tid på research om hotellets historie og opplevelser i området.
Ingen digital markedsføringskanal fungerer optimalt alene for reiselivsbransjen. Google Ads fanget dem med konkret bookingintensjon og høy konverteringsrate, mens sosiale medier bygget merkevarebevissthet, inspirerte og nådde nye potensielle hotellgjester som ikke aktivt søkte etter overnatting, men kunne påvirkes til å planlegge et opphold.
Annonser som spesifikt adresserte målgruppens interesser (toppturer og puddersnø eller for skiturister, kunst, kulturhistorie og autentisk atmosfære for sommergjester). Nøkkelord som "historisk hotell", "autentisk fjellopphold" og "toppturbase Jotunheimen" fungerte langt bedre og ga betydelig høyere engasjement, klikkrater og bookingkonverteringer enn generiske reiselivstermer som "hotell" og "overnatting".
Ved å kontinuerlig analysere bookingdata, søkeordytelse, klikkrater og konverteringsrater kunne markedsføringsbudsjettet optimaliseres og flyttes til kanalene og annonsene som ga best avkastning for hotellbookinger. Dette førte til en reduksjon i kundeanskaffelseskostnad (CAC) fra over 900 kr til under 600 kr per booking i løpet av perioden. Noe som løftet kampanjens lønnsomhet.
For hoteller og historiske overnattingssteder som Røisheim er det avgjørende å finne balansen mellom å bevare sin autentiske karakter i markedsføringen og samtidig utnytte moderne digitale markedsføringsverktøy som SEO (Søkemotoroptimnalisering), SEM (søkemotorannonsering) og sosiale medier for å oppnå optimal synlighet og høye bookingrater.
Det vi lærte fra Røisheim er at digital markedsføring ikke trenger å kompromisse med et historisk steds autentisitet. De digitale kanalene gir oss muligheten til å formidle stedets unike historie og atmosfære til akkurat de gjestene som vil sette mest pris på dette.
Dette vises tydelig i resultatene fra kampanjen fra Mai, der hotellromssidene hadde betydelig lengre besøkstid og lavere fluktfrekvens enn tidligere - et tegn på at markedsføringen tiltrakk genuint interesserte potensielle gjester med interesse i kulturhistorie.
Hvert hotell er unikt og krever en skreddersydd digital markedsføringsstrategi. En potensiell hotellgjest går igjennom en omfattende, men allikevel en enkel kundereise. Denne reisen ser ofte slik ut:
Nøkkelfaktorene i en vellykket markedsføringsstrategi inkluderer derfor: